Śledzie w sosie czosnkowym

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Śledzie w sosie czosnkowym

  • 400 g filetów śledziowych z zalewy octowej
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu greckiego Mlekpol
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 jabłka
  • 2 korniszony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • dekoracja:
  • posiekany szczypiorek czosnkowy

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, cebule obierz i pokrój również w kostkę i tak samo zrób z ogórkami. Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw. Filety śledziowe pokrój w paseczki 1,5- 2 cm szerokości. Do jabłek z cebulą dodaj pokrojone ogórki, jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Pokrojone śledzie wymieszaj z gotowym sosem i odstaw na kilka godz a najlepiej na całą noc by się przegryzły - gdyż wtedy najlepiej smakują. Po nałożeniu możemy posypać posiekanym szczypiorkiem czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.