Łosoś ze szparagami i sosem bazyliowym

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 filety z łososia
  • 400 g szparagów
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1/3 ząbka czosnku
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Oliwa extra vergine
  • Sól i pieprz cytrynowy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Łososia ułożyć na blaszce skórką do dołu. Piec przez 15 minut. W wysokim garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Szparagi umyć i odkroić twarde końcówki. Włożyć do gotującej wody na około 4 minuty.



Krok 2

Przygotować sos. Wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera. Listki bazylii, śmietankę, czosnek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny zblendować do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.



Krok 3

Łososia wyłożyć na talerz, obok ułożyć szparagi i polać sosem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-19 08:50:00

Wspaniały łosoś.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.