Sos pomidorowy na ostro

Sos pomidorowy to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do makaronów, kotletów zarówno z warzyw strączkowych, jajecznych, rybnych, jak i klasycznych pulpetów z mielonego mięsa. Pomidory są bogatym źródłem potasu, który równoważąc niekorzystne działanie soli, obniża ciśnienie krwi oraz likopenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów najlepiej malinówka lub lima
  • 2-4 cebule
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pieprz Cayenne lub 10 ziaren czerwonego pieprzu
  • ½ pęczka świeżej bazylii lub oregano
  • cukier opcjonalnie
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę.



Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do garnka pokrojone w ćwiartki pomidory i gotujemy je przez 3-5 minut.



Krok 3

Ugotowane pomidory blendujemy bezpośrednio w garnku a następnie gotujemy na małym ogniu tak długo, aż odparują sok, zgęstnieją do odpowiadającej nam konsystencji, czyli około 25-30 minut.



Krok 4

Do wciąż gotującego się sosu dodajemy słodką paprykę, pieprz Cayenne lub czerwony pieprz, sól, ewentualnie odrobinę cukru, jeśli pomidory są mniej dojrzałe. Doprawiamy do własnego smaku.



Krok 5

Na koniec dodajemy bazylię lub oregano, zagotowujemy i wciąż gorący sos przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy słoiczki odwrócone do góry dnem na 10 minut.



Wskazówki

Sos można przechowywać w lodówce lub innym chłodnym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy przez kilka miesięcy, jednak wówczas lepiej zrezygnować z dodawania do niego cukru.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.