Sos pomidorowy to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do makaronów, kotletów zarówno z warzyw strączkowych, jajecznych, rybnych, jak i klasycznych pulpetów z mielonego mięsa. Pomidory są bogatym źródłem potasu, który równoważąc niekorzystne działanie soli, obniża ciśnienie krwi oraz likopenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do garnka pokrojone w ćwiartki pomidory i gotujemy je przez 3-5 minut.
Ugotowane pomidory blendujemy bezpośrednio w garnku a następnie gotujemy na małym ogniu tak długo, aż odparują sok, zgęstnieją do odpowiadającej nam konsystencji, czyli około 25-30 minut.
Do wciąż gotującego się sosu dodajemy słodką paprykę, pieprz Cayenne lub czerwony pieprz, sól, ewentualnie odrobinę cukru, jeśli pomidory są mniej dojrzałe. Doprawiamy do własnego smaku.
Na koniec dodajemy bazylię lub oregano, zagotowujemy i wciąż gorący sos przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy słoiczki odwrócone do góry dnem na 10 minut.
Sos można przechowywać w lodówce lub innym chłodnym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy przez kilka miesięcy, jednak wówczas lepiej zrezygnować z dodawania do niego cukru.
Dodaj komentarz