Łosoś ze szpinakiem w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety łososia ze skórą
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1 duża biała cebula
  • 150 g śmietany UHT Łaciata 18%
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie

Krok 1

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Pieczarki pokrój w cienkie plastry.

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.



Krok 2

Do pieczarek dodaj liście szpinaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut.



Krok 3

Śmietankę przełóż do miski, dodaj do niej łyżkę podsmażonych pieczarek ze szpinakiem izamieszaj energicznie (dzięki temu śmietanka się zahartuje).Następnie przełóż całą zawartość miseczki na patelnię, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a potem przełóż na talerze.



Krok 4

Na tą samą patelnię dodaj łyżeczkę masła i rozgrzej je. Przełóż na nią filety z łososia - skórą do dołu. Posól i popieprz z wierzchu. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, odwróć i smaż kolejne 2 -3 minuty.
Gorące filety przełóż na talerze, układając je na pozostałych składnikach. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.