Łosoś ze szpinakiem w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety łososia ze skórą
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1 duża biała cebula
  • 150 g śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie

Krok 1

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
Cebulę obierz i pokrój na piórka. Pieczarki pokrój w cienkie plastry, na patelni rozgrzej masło i przełóż cebulę oraz pieczarki, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.



Krok 2

Do podsmażonych pieczarek dodaj liście szpinaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut.



Krok 3

Śmietankę przełóż do miski, dodaj do niej łyżkę podsmażonych pieczarek ze szpinakiem, zamieszaj energicznie (dzięki temu śmietanka się zahartuje) a następnie przełóż całą zawartość miseczki na patelni, zamieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem a następnie przełóż na talerze.



Krok 4

Na tą samą patelnię dodaj łyżeczkę masła, rozgrzej je a następnie przełóż filety z łososia skórą do dołu. Posól i popieprz z wierzchu. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu a następnie odwróć i smaż kolejne 2 -3 minuty.
Gorące filety przełóż na talerze, układając je na pozostałych składnikach. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.