Pyszna zupa krem z cukinii z klopsikami. Dzięki mięsnej wkładce zupa jest o wiele bardziej sycąca i w gorące dni z powodzeniem może zastąpić obiad. Sezon na cukinię trwa, więc warto wykorzystać go w pełni, na przykład przygotowując faszerowaną cukinię, placki czy też, jak w tym wypadku, zupę.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cukinię, cebulę i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Bulion doprowadzić do wrzenia.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę, zeszklić, a następnie dodać czosnek. Smażyć razem minutę. Dodać cukinię i ziemniaki, smażyć około 5 minut, często mieszając.
Warzywa zalać bulionem. Zagotować, przykryć pokrywką i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków, około 20 minut.
W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone wymieszać z serkiem śmietankowym, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Gdy warzywa już zmiękną, zblendować zupę na średnio gładki krem (lub gładki, wedle preferencji). Wlać śmietankę, wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę rozlać do misek i serwować z pulpetami.
Dodaj komentarz