Zupa jabłkowo-cynamonowa

Pięknie pachnie cynamonem! Obowiązkowa do przygotowania w sezonie na pyszne, słodkie, polskie jabłka. Bardzo prosta, ale za to jaka smaczna!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jabłek
  • - 1 łyżka cynamonu
  • - ½ laski wanilii
  • - 2 łyżki rodzynek
  • - sok z ½ cytryny
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • - ½ szklanki cukru
  • - 1 łyżeczka mąki
  • - cynamon do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy.



Krok 2

Jabłka i rodzynki umieszczamy w garnku, dodajemy sok z cytryny, a także cynamon i laskę wanilii. Zalewamy wodą tylko w ilości przykrywającej jabłka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier. Wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy śmietankę Łaciatą zmieszaną z mąką. Blendujemy.



Krok 3

Podajemy, przyozdabiając cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.