W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Pyszna i sycąca zapiekanka z ryżem i mięsem.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy miękkości. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy 10 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone, oraz przyprawy do smaku. Po usmażeniu dodajemy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody i zgęstniał sos. Następnie dodajemy groszek, kukurydzę i marchewkę w preferowanych proporcjach. Naczynie zestawiamy z ognia, dodajemy ryż. Całość mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka przygotowany farsz. Ścieramy na tarce o grubych oczkach ser i posypujemy wierzch zapiekanki.
Pieczemy pod przykryciem 15 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-12-03 06:27:00
Bardzo ciekawie wygląda :)
Odpowiedz