Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Pyszna i sycąca zapiekanka z ryżem i mięsem.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g żółtego sera
  • Kukurydza z puszki
  • Groszek konserwowy
  • 2 marchewki
  • Pomidory w puszce
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Gałka muszkatołowa
  • Papryka mielona
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy miękkości. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy 10 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone, oraz przyprawy do smaku. Po usmażeniu dodajemy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody i zgęstniał sos. Następnie dodajemy groszek, kukurydzę i marchewkę w preferowanych proporcjach. Naczynie zestawiamy z ognia, dodajemy ryż. Całość mieszamy.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka przygotowany farsz. Ścieramy na tarce o grubych oczkach ser i posypujemy wierzch zapiekanki.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-12-03 06:27:00

Bardzo ciekawie wygląda :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.