Pyszny makaron penne z pieczonymi warzywami - pomidorami i czosnkiem. Idealne danie na prosty, letni obiad. Można również użyć innych pomidorów, na przykład malinowych; należy je przed pieczeniem pokroić w ćwiartki. W tym wypadku prawdziwe okazuje się stwierdzenie: siła tkwi w prostocie!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Pomidorki umyć i osuszyć. Przekroić na pół. Położyć na blaszce do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Pomiędzy pomidory włożyć ząbki czosnku w łupinach. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Chwilę przed końcem pieczenia pomidorków, makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pomidorki wyjąć z piekarnika. Z blaszki zdjąć czosnek, a resztę zawartości zsunąć do makaronu (pomidory razem z sokami). Czosnek wycisnąć z łupinek i również dodać do penne. Dodać ser Jantar i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli makaron zdążył ostygnąć, całość krótko podgrzać.
Penne przełożyć na talerze i serwować natychmiast.
Dodaj komentarz