Makaron penne z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Pyszny makaron penne z pieczonymi warzywami - pomidorami i czosnkiem. Idealne danie na prosty, letni obiad. Można również użyć innych pomidorów, na przykład malinowych; należy je przed pieczeniem pokroić w ćwiartki. W tym wypadku prawdziwe okazuje się stwierdzenie: siła tkwi w prostocie!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego sera Jantar
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

Pomidorki umyć i osuszyć. Przekroić na pół. Położyć na blaszce do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Pomiędzy pomidory włożyć ząbki czosnku w łupinach. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Krok 3

Chwilę przed końcem pieczenia pomidorków, makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 4

Pomidorki wyjąć z piekarnika. Z blaszki zdjąć czosnek, a resztę zawartości zsunąć do makaronu (pomidory razem z sokami). Czosnek wycisnąć z łupinek i również dodać do penne. Dodać ser Jantar i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli makaron zdążył ostygnąć, całość krótko podgrzać.



Krok 5

Penne przełożyć na talerze i serwować natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.