Tetrazzini to amerykańska zapiekanka składająca się z makaronu spaghetti, mięsa z udek kurczaka, grzybów, i sosu śmietanowego. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Wierzch zapiekanki pokrywa przypieczony, ciągnący się ser. Świetna propozycja na obiad.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsączyć i przelać zimną wodą.
Suszone prawdziwki zalać wrzątkiem lekko ponad poziom grzybów.
Mięso z udek kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka, obsmażyć z każdej strony, następnie dodać odsączone suszone grzyby (wody nie wylewać!), pieczarki, tymianek i czosnek. Smażyć 3-5 minut.
Na patelnię wlać wino i wodę z moczenia grzybów (uważając na możliwy piasek na dnie). Dusić na małym ogniu do miękkości kurczaka.
Na patelnię wlać śmietankę. Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, sos i tarty parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zapieczenia się sera.
Dodaj komentarz