Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami wody i mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać jajko, sól, oliwę, resztę ciepłej wody, wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić. Uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w pół krążki cukinię i w kostkę paprykę, podsmażyć.
Pod koniec wsypać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem i posypać odrobiną żółtego, startego sera.
Wyłożyć podsmażone warzywa z pieczarkami. Ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę z szynki, posypać pozostałym serem.
Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15-20 minut.
Dodaj komentarz