Pizza na bogato

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 dag drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 15-20 dag pieczarek
  • 1 młoda żółta cukinia
  • 0,3 czerwonej papryki
  • 0,3 żółtej papryki
  • Ketchup łagodny
  • 10-15 dag startego żółtego sera
  • 10-15 dag kiełbasy
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami wody i mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać jajko, sól, oliwę, resztę ciepłej wody, wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić. Uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.





Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w pół krążki cukinię i w kostkę paprykę, podsmażyć.





Krok 3

Pod koniec wsypać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 4

Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem i posypać odrobiną żółtego, startego sera.





Krok 5

Wyłożyć podsmażone warzywa z pieczarkami. Ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę z szynki, posypać pozostałym serem.





Krok 6

Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15-20 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.