Makaron razowy z krewetkami i szparagami

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g makaronu razowego
  • - 80 g jarmużu
  • - 4 zielone szparagi
  • - 30 g masła
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 50 g pomidorków koktajlowych
  • - 1 łyżka oliwy extra vergine
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Krewetki oczyścić i obrać z pancerzy i ogonków. Następnie przepłukać i osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać oliwą, sokiem z cytryny, posiekanym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem.



Krok 2

Usunąć ogonki jarmużu. Szparagi umyć i odkroić stwardniałe końcówki, następnie włożyć do gotującej, osolonej wody na około minutę. Wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło. Dodać krewetki wraz z zalewą i smażyć przez około 3 minuty. Dodać odcedzony makaron, jarmuż i szparagi, podsmażać przez kolejne 3 minuty (jeżeli makaron będzie się przypalać można podlać go wodą z gotowania). Gotowy makaron serwować z pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.