Cannelloni z szynką i ricottą

Cannelloni z gotowaną białą szynką i ricottą to kolejna odsłona włoskiego makaronu w kształcie rurek, który w tym wypadku zapieczony jest pod pomidorowym sosem. Całość pokrywa ciągnący się ser mozzarella. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g makaronu cannelloni,
  • - 500 g ricotty,
  • - 250 g gotowanej białej szynki,
  • - 80 g tartego Sera Jantar,
  • - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • - 1 jajko,
  • - sól i świeżo mielony pieprz

Sos pomidorowy:

  • - 700 ml passaty pomidorowej,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka cukru,
  • - garść listków świeżej bazylii,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 200 g Mozzarelli Mlekpol w kostce

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, przesmażyć. Wlać passatę, dodać bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotować około 10 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 3

Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce z ricottą, serem Jantar i natką pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku, a następnie wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Rurki nadziewać farszem i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.



Krok 4

Na dużych oczkach tarki zetrzeć mozzarellę.



Krok 5

Cannelloni zalać sosem pomidorowym i posypać mozzarellą.



Krok 6

Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie usunąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.