Cannelloni z gotowaną białą szynką i ricottą to kolejna odsłona włoskiego makaronu w kształcie rurek, który w tym wypadku zapieczony jest pod pomidorowym sosem. Całość pokrywa ciągnący się ser mozzarella. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Czosnek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, przesmażyć. Wlać passatę, dodać bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotować około 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce z ricottą, serem Jantar i natką pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku, a następnie wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Rurki nadziewać farszem i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Na dużych oczkach tarki zetrzeć mozzarellę.
Cannelloni zalać sosem pomidorowym i posypać mozzarellą.
Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie usunąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut.
Dodaj komentarz