Makaron serowy z boczkiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Ok. 200 g boczku wędzonego (plastry)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g makaronu muszelki
  • Ok. 200 g sera żółtego Mlekpol (startego)
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę oraz czosnek siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Na oliwie smażymy boczek, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.



Krok 3

Podsmażony boczek przekładamy do garnka i dodajemy makaron oraz połowę startego sera żółtego Mlekpol. Doprawiamy przyprawami. Podgrzewamy całość chwilę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwą. Wierzch posypujemy resztą startego sera żółtego Mlekpol. 
Całość pieczemy 25-30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.