Aromatyczny kurczak z kasztanami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamico
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • Natka pietruszki
  • 20 dkg kasztanów
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Udka myję dokładnie, osuszam i przekładam do garnka.



Krok 2

Cebulę obieram i kroję w piórka, dodaję do udek razem z czosnkiem sprasowanym. Dodaję ocet winny, ocet balsamico, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oliwę, czubricę, pokrojoną natkę pietruszki. Udka dokładnie nacieram marynatą, odstawiam na noc do lodówki.



Krok 3

Na drugi dzień przekładam do naczynia do zapiekania i wstawiam do piekarnika o temperaturze 200°C na godzinę. Kasztany myję, osuszam i nacinam na krzyż. Układam na blaszce i piekę razem z udkami. Po upieczeniu kasztany obieram i dodaję do udek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.