Aromatyczny kurczak z kasztanami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamico
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 200 g jadalnych kasztanów
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Udka myję dokładnie, osuszam i przekładam do garnka.



Krok 2

Cebulę obieram i kroję w piórka, dodaję do udek razem ze sprasowanym czosnkiem. Dodaję ocet winny, ocet balsamico, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oliwę, czubricę i pokrojoną natkę pietruszki. Udka dokładnie nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki.



Krok 3

Na drugi dzień przekładam udka do naczynia żaroodpornego. Kasztany myję, osuszam i nacinam na krzyż. Układam na blaszce i piekę razem z udkami. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 200°C na 1 godzinę.



Krok 4

Po upieczeniu kasztany obieram i podaje z udkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.