Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiać do miski. Następnie dodać roztopione masło, sól oraz jajko. Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać odrobine cukru oraz mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki. Ciasto wygniatać przez 10 -15 minut, do momentu aż będzie sprężyste.
W małym garnku doprowadzić wodę do wrzenia a następnie zblanszować brokuły. Odcedzić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, po chwili dodać szpinak i śmietankę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać brokuły. Smażyć razem przez 7 minut p oczym ściągnąć z ognia. Przełożyć do miski i przestudzić, zmieszać z serem feta.
Ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy szklanki o ostrej krawędzi wycinać kółka. Nakładać farsz a brzegi ciasta smarować roztrzepanym jajkiem, dokładnie zlepić. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch pierogów posmarować jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka. Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Podawać z sosem jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym.
Dodaj komentarz