Pieczone pierogi z brokułami, serem feta i szpinakiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 100 g różyczek brokułu
  • - 100 g szpinaku
  • - 100 g sera feta
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 mała cebula
  • - 2 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • - 1 jajko
  • - sól i pieprz

Ciasto

  • - 200 g mąki pszennej
  • - 60 g roztopionego masła
  • - 1 jajko
  • - 30 g świeżych drożdży
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski. Następnie dodać roztopione masło, sól oraz jajko. Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać odrobine cukru oraz mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki. Ciasto wygniatać przez 10 -15 minut, do momentu aż będzie sprężyste.



Krok 2

W małym garnku doprowadzić wodę do wrzenia a następnie zblanszować brokuły. Odcedzić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, po chwili dodać szpinak i śmietankę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać brokuły. Smażyć razem przez 7 minut p oczym ściągnąć z ognia. Przełożyć do miski i przestudzić, zmieszać z serem feta.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy szklanki o ostrej krawędzi wycinać kółka. Nakładać farsz a brzegi ciasta smarować roztrzepanym jajkiem, dokładnie zlepić. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch pierogów posmarować jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka. Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Podawać z sosem jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.