Wątróbka z papryką w sosie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki z kurczaka
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • 15-20 dag ugotowanego ryżu
  • Dowolna surówka

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion i cebulę podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.





Krok 2

Wątróbkę umyć, zamoczyć na 1-2 godziny w mleku. Następnie osączyć, opłukać, oczyścić z błon i podsmażyć na pozostałym oleju.





Krok 3

Wątróbkę przełożyć do garnka, wsypać podsmażoną cebulę i podlać niedużą ilością wody.





Krok 4

Dodać roztarty majeranek, przykryć i dusić przez kilka minut.





Krok 5

Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody i wędzoną papryką.





Krok 6

Połączyć z wątróbką, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, podawać.





Wskazówki

Wątróbkę należy podawać od razu po przygotowaniu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.