Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, cukinią i serem żółtym to idealna propozycja na obiad. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, ale smak całkowicie to rekompensuje. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z piekarnika.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ziemniaki obrać i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie – mają być jeszcze al dente. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć razem 3 minuty, dodać mięso mielone. Przesmażyć. Posolić i popieprzyć. Zalać przecierem pomidorowym, doprawić obiema paprykami i ziołami prowansalskimi. Przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Cukinię pokroić na plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub masłem. Ziemniaki pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno naczynia. Zalać sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć cukinię. Posypać serem.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Dodaj komentarz