Zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, cukinią i serem

Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, cukinią i serem żółtym to idealna propozycja na obiad. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, ale smak całkowicie to rekompensuje. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z piekarnika.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g dowolnego mięsa mielonego,
  • - 4 duże ziemniaki,
  • - 300 ml przecieru pomidorowego,
  • - 1 duża cukinia,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - 150 g sera żółtego Gouda Mlekpol,
  • - przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich, ½ łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie – mają być jeszcze al dente. Odcedzić i ostudzić.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć razem 3 minuty, dodać mięso mielone. Przesmażyć. Posolić i popieprzyć. Zalać przecierem pomidorowym, doprawić obiema paprykami i ziołami prowansalskimi. Przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut.



Krok 3

Cukinię pokroić na plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 5

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub masłem. Ziemniaki pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno naczynia. Zalać sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć cukinię. Posypać serem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.