Sos wiśniowy z cherry i imbirem

Aromatyczny i pełny cudownie wyrazistych smaków. Doskonale komponuje się z lodami, deserami i ciastami, ale sprawdzi się też jako dodatek do gofrów, naleśników czy racuchów.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki wydrylowanych wiśni świeżych lub z syropu
  • - ¼ szklanki wytrawnego cherry
  • - 2 -4 goździków
  • - szczypta imbiru
  • - 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Miód, imbir i goździki i cherry doprowadzić do wrzenia, przykryć i odstawić do przestudzenia.



Krok 2

Wiśnie zmiksować (krótko) i połączyć z przestudzonym aromatycznym cherry, uważając, by nie wpadły nam do sosu goździki.



Wskazówki

Sos można przygotować w większych ilościach i przechowywać zamknięty w butelkach. Im dłużej stoi tym lepszy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.