Makaron z bazyliowym pesto i kurczakiem

Makaron z zielonych pesto i kurczakiem to propozycja na prosty, a przy tym jakże pyszny obiad w stylu włoskim. Przy odrobinie wprawy, jego przygotowanie zajmie 15 minut. Można użyć również pesto z innej zieleniny – natki pietruszki, liści rzodkiewki czy też rukoli.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g dowolnego makaronu (np. linguine, tagiatelle),
  • - 400 g filetu z kurczaka,
  • - 200 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • - 8 łyżek bazyliowego pesto,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • - 50 g tartego parmezanu,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować ¼ szklanki wody z gotowania makaronu.



Krok 2

Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Wymieszać w misce z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć kurczaka z obu stron.



Krok 3

Na patelnię dodać makaron i pesto, wymieszać.



Krok 4

W miseczce wymieszać śmietankę z wodą z gotowania makaronu. Wlać na patelnię, zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.



Krok 5

Przełożyć na talerze. Makaron podawać posypany parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.