Makaron z zielonych pesto i kurczakiem to propozycja na prosty, a przy tym jakże pyszny obiad w stylu włoskim. Przy odrobinie wprawy, jego przygotowanie zajmie 15 minut. Można użyć również pesto z innej zieleniny – natki pietruszki, liści rzodkiewki czy też rukoli.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Ze śmietanką
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować ¼ szklanki wody z gotowania makaronu.
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Wymieszać w misce z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć kurczaka z obu stron.
Na patelnię dodać makaron i pesto, wymieszać.
W miseczce wymieszać śmietankę z wodą z gotowania makaronu. Wlać na patelnię, zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na talerze. Makaron podawać posypany parmezanem.
Dodaj komentarz