Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 szkl. maślanki
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego
  • 7 dag masła Łaciate
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier z wanilią, rozpuszczone, przestudzone masło, maślankę i zmiksować.





Krok 2

Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem.





Krok 3

Do masy jajecznej wsypać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach.





Krok 4

Następnie dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.





Krok 5

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać przesiane kakao i śmietanę, drugą część pozostawić jasną. Do przygotowanych foremek przełożyć ciasto jasne i ciemne napełniając foremki do ⅔ wysokości.





Krok 6

Następnie ciasto w foremkach zamieszać wykałaczką. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do suchego patyczka 20-25 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.