Prosty i pyszny makaron, który wręcz zachwyca intensywnymi kolorami na talerzu. Połączenie bobu, groszku i boczku z winnym sosem to strzał w dziesiątkę. Najwięcej czasu zdecydowanie zajmuje ugotowanie i obranie bobu - potem idzie jak z płatka. Chętni mogą posypać danie tartym parmezanem.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie i obrać.
W drugim garnku zagotować wodę, wrzucić groszek i gotować około 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową, do tego samego garnka wrzucić makaron i ugotować al dente.
Jeśli używamy boczku w kawałku, pokroić go w kostkę. Jeśli używamy boczku w plastrach, każdy plaster przekroić na kilka mniejszych części.
Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek z obu stron na chrupko. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Boczek zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
Na patelnię, na której smażył się boczek, wlać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek. Smażyć razem minutę, następnie wlać wino.
Gdy połowa wina odparuje, na patelnię dodać makaron, bób i groszek. Wszystko dobrze połączyć. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wierzch dania posypać boczkiem i przełożyć makaron na talerze.
Dodaj komentarz