Makaron z boczkiem, bobem i groszkiem

Prosty i pyszny makaron, który wręcz zachwyca intensywnymi kolorami na talerzu. Połączenie bobu, groszku i boczku z winnym sosem to strzał w dziesiątkę. Najwięcej czasu zdecydowanie zajmuje ugotowanie i obranie bobu - potem idzie jak z płatka. Chętni mogą posypać danie tartym parmezanem.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g dowolnego makaronu (np. fusilli),
  • - 200 g bobu,
  • - 100 g wędzonego boczku w plastrach lub w kawałku,
  • - 1/3 szklanki zielonego groszku,
  • - 125 ml białego wytrawnego wina,
  • - 1 cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie i obrać.



Krok 2

W drugim garnku zagotować wodę, wrzucić groszek i gotować około 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową, do tego samego garnka wrzucić makaron i ugotować al dente.



Krok 3

Jeśli używamy boczku w kawałku, pokroić go w kostkę. Jeśli używamy boczku w plastrach, każdy plaster przekroić na kilka mniejszych części.



Krok 4

Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek z obu stron na chrupko. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Boczek zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.



Krok 5

Na patelnię, na której smażył się boczek, wlać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek. Smażyć razem minutę, następnie wlać wino.



Krok 6

Gdy połowa wina odparuje, na patelnię dodać makaron, bób i groszek. Wszystko dobrze połączyć. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wierzch dania posypać boczkiem i przełożyć makaron na talerze.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.