Makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami

Prosty, a przy tym bardzo smaczny makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami. Krewetki mogą być mrożone, jednak nie parzone - tracą one wtedy dużo smaku. Makaron można dodatkowo posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g dowolnego makaronu (np. penne),
  • 200 g mrożonych krewetek,
  • 10 suszonych pomidorów (½ słoika),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach,
  • sok z cytryny,
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrozić i w razie potrzeby obrać i oczyścić (usunąć czarne jelito).



Krok 2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 3

Czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.



Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać czosnek i chili. Smażyć razem minutę. Następnie dodać krewetki, posolić i popieprzyć. Smażyć po około 1 minucie z każdej strony. Następnie skropić sokiem z cytryny.



Krok 5

Na patelnię dodać suszone pomidory, chwilę smażyć razem z krewetkami, a następnie dodać makaron. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.