Przygotuj sos mięsny. Pokrój czosnek i cebulę. Podsmaż na oliwie na patelni. Dodaj wołowinę i dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż do zarumienienia mięsa. Następnie dodaj wino i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj liść laurowy, cukier, passatę i laskę cynamonu. Dobrze wymieszaj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 45 min, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu ostudź do temperatury pokojowej.
Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i ciągle mieszając powoli dodaj połowę mleka, aż do uzyskania mokrej pasty. Następnie mieszając dodaj resztę mleka – pasta powinna łatwo się rozpuścić tak, aby nie było grudek. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
Makaron ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem mięsnym i wyrównaj powierzchnię. Następnie polej sosem beszamelowym i przykryj żółtym serem.
Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!
Dodaj komentarz