Pastitsio, czyli grecka zapiekanka makaronowa

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 400 g makaronu pastitsio
  • 150 g sera Złoty Mazur Mlekpol

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła Łaciate
  • 100 g mąki
  • 1 l mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj sos mięsny. Pokrój czosnek i cebulę. Podsmaż na oliwie na patelni. Dodaj wołowinę i dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż do zarumienienia mięsa. Następnie dodaj wino i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj liść laurowy, cukier, passatę i laskę cynamonu. Dobrze wymieszaj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 45 min, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu ostudź do temperatury pokojowej.



Krok 2

Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i ciągle mieszając powoli dodaj połowę mleka, aż do uzyskania mokrej pasty. Następnie mieszając dodaj resztę mleka – pasta powinna łatwo się rozpuścić tak, aby nie było grudek. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.



Krok 3

Makaron ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem mięsnym i wyrównaj powierzchnię. Następnie polej sosem beszamelowym i przykryj żółtym serem.



Krok 4

Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.