Kaczka z grochem

Danie polecane na rodzinny obiad. Smaczne i pożywne. Lubiane szczególnie przez panów. Uwaga! Potrawa wzdymająca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 młoda kaczka
  • - 3 cebule
  • - 250 g słoniny
  • - 1 kg grochu
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 5 łyżek oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Groch dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie. Pokrojoną w kostkę cebulę i słoninę przesmażamy razem na patelni.



Krok 2

Kaczkę tniemy nożycami do drobiu na 4-6 części i dodajemy do słoniny z cebulą. Przypiekamy z obu stron tak, aby uzyskała lekko złoty kolor. Wyjmujemy na osobne naczynie.



Krok 3

Do pozostałego sosu dodajemy mąkę i intensywnie mieszając, aby nie wytworzyły się grudki, przygotowujemy zasmażkę. Wlewamy do niej 1/2 litra wody, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki drobno posiekaną.



Krok 4

Do sosu wkładamy ponownie kaczkę i dodajemy odcedzony groch. Wszystko razem gotujemy do miękkości przez ok. 35-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.