Danie polecane na rodzinny obiad. Smaczne i pożywne. Lubiane szczególnie przez panów. Uwaga! Potrawa wzdymająca.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Groch dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie. Pokrojoną w kostkę cebulę i słoninę przesmażamy razem na patelni.
Kaczkę tniemy nożycami do drobiu na 4-6 części i dodajemy do słoniny z cebulą. Przypiekamy z obu stron tak, aby uzyskała lekko złoty kolor. Wyjmujemy na osobne naczynie.
Do pozostałego sosu dodajemy mąkę i intensywnie mieszając, aby nie wytworzyły się grudki, przygotowujemy zasmażkę. Wlewamy do niej 1/2 litra wody, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki drobno posiekaną.
Do sosu wkładamy ponownie kaczkę i dodajemy odcedzony groch. Wszystko razem gotujemy do miękkości przez ok. 35-40 minut.
Dodaj komentarz