Zapiekanka z rybą i ryżem to danie o delikatnym smaku. Dodatek pomidorków koktajlowych oraz parmezanu urozmaici to danie. Idealna propozycja na kolaję z przyjaciółmi.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Marynujemy rybę: skrapiamy filety cytryną, posypujemy solą, świeżo mielonym ziołowym pieprzem i przyprawą do ryb. Dodajemy kilka plasterków cebuli i odstawiamy na kilkanaście minut.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC. W tym czasie gotujemy ryż na bulionie rybnym. Po ugotowaniu dodajemy do niego Śmietankę Łaciatą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wsypujemy ugotowany ryż. Kładziemy kawałki zamarynowanego dorsza. Posypujemy całość startym parmezanem. Wrzucamy kilka pomidorków koktajlowych.
Pieczemy około 20 minut (w zależności od grubości ryby!).
Dodaj komentarz