Zapiekanka z dorsza na ryżu

Zapiekanka z rybą i ryżem to danie o delikatnym smaku. Dodatek pomidorków koktajlowych oraz parmezanu urozmaici to danie. Idealna propozycja na kolaję z przyjaciółmi.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 2-3 szklanki bulionu rybnego
  • 2 torebki ryżu
  • Cytryna
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 100 g parmezanu
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Marynujemy rybę: skrapiamy filety cytryną, posypujemy solą, świeżo mielonym ziołowym pieprzem i przyprawą do ryb. Dodajemy kilka plasterków cebuli i odstawiamy na kilkanaście minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. W tym czasie gotujemy ryż na bulionie rybnym. Po ugotowaniu dodajemy do niego Śmietankę Łaciatą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.



Krok 3

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wsypujemy ugotowany ryż. Kładziemy kawałki zamarynowanego dorsza. Posypujemy całość startym parmezanem. Wrzucamy kilka pomidorków koktajlowych.



Krok 4

Pieczemy około 20 minut (w zależności od grubości ryby!).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.