Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie odsączyć z wody.
Jabłko pokroić w kostkę. Posypać cynamonem i brązowym cukrem, wymieszać.
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka z maślanką i olejem rzepakowym.
Wlać składniki mokre do suchych i krótko wymieszać. Dodać jabłka, żurawinę (zostawić trochę do dekoracji) i chia, przemieszać.
Nałożyć ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Wierzch udekorować żurawiną. Piec muffinki przez około 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem.
Dodaj komentarz