Muffinki z żurawiną, chia i jabłkiem

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki maślanki
  • 2 łyżki nasion chia

Przygotowanie

Krok 1

Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie odsączyć z wody.





Krok 2

Jabłko pokroić w kostkę. Posypać cynamonem i brązowym cukrem, wymieszać.



Krok 3

W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.



Krok 4

W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka z maślanką i olejem rzepakowym.



Krok 5

Wlać składniki mokre do suchych i krótko wymieszać. Dodać jabłka, żurawinę (zostawić trochę do dekoracji) i chia, przemieszać.



Krok 6

Nałożyć ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Wierzch udekorować żurawiną. Piec muffinki przez około 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.