Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni C, termoobieg, ok 15-20 min). W tym samym czasie makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Upieczony czosnek rozkroić w poprzek ząbków i je wycisnąć. Ząbki rozetrzeć w miseczce łyżką.
Na patelnię, na której został usmażony boczek wlać śmietankę i dodać czosnek, wymieszać. Osolić i doprawić białym pieprzem. Zagotować.
Do śmietanki dodać boczek i makaron. Dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.
Na koniec do sosu dodać żółtka jaj i szybko wymieszać (tak, by nie zdążyły ściąć się).
Po nałożeniu dania na talerze posypać je startym serem grana padano lub parmezanem.
Białka jaj można wykorzystać do bezy.
Dodaj komentarz