Makaron z sosem alla carbonara

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sos

  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 200 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 żółtka,
  • sól,
  • biały pieprz

Dodatki

  • 350 g makaronu (np. świderki),
  • 100 g sera grana padano lub parmezanu

Przygotowanie

1.

Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni C, termoobieg, ok 15-20 min). W tym samym czasie makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.



2.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



3.

Upieczony czosnek rozkroić w poprzek ząbków i je wycisnąć. Ząbki rozetrzeć w miseczce łyżką.



4.

Na patelnię, na której został usmażony boczek wlać śmietankę i dodać czosnek, wymieszać. Osolić i doprawić białym pieprzem. Zagotować.



5.

Do śmietanki dodać boczek i makaron. Dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.



6.

Na koniec do sosu dodać żółtka jaj i szybko wymieszać (tak, by nie zdążyły ściąć się).



7.

Po nałożeniu dania na talerze posypać je startym serem grana padano lub parmezanem.



Wskazówki

Białka jaj można wykorzystać do bezy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.