Można powiedzieć, że piadina to włoska tortilla - pszenny placek wypełniony nadzieniem. Włosi piadinę podają najczęściej w formie kanapek: w środku znaleźć można wędlinę, ser, warzywa, sos... Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Piadinę można przygotować także na patelni grillowej, dzięki czemu ładnie się przysmaży.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce, połączyć je, a następnie wyrabiać ręcznie około 10 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich kulki.
Blat porządnie podsypać mąką. Każdą kulkę rozwałkować na placek o grubości około 3 mm.
Rozgrzać dużą patelnię (bez tłuszczu). Każdy placek przełożyć kilka razy z ręki do ręki, aby pozbyć się nadmiaru mąki. Następnie położyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć na średnim ogniu. Gdy tylko placek przestanie być surowy, przewrócić go na drugą stronę. Należy kontrolować czas smażenia, gdyż zbyt długo przetrzymana piadina będzie twarda. Powtórzyć z pozostałymi plackami.
Gotowe placki położyć na talerz i przykryć ściereczką do czasu przygotowania dodatków.
Dodaj komentarz