Makaroniki pistacjowe

Pyszne makaroniki o smaku pistacjowym przełożone kemem. Wspaniałe francuskie ciasteczka, które skradną serca najbliższych.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 25

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 25

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciastka:

  • 4 białka z jaj
  • 40 g cukru
  • 180 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku

Krem:

  • 250 g serka Mascarpone Mlekpol
  • 170 g pistacji w skorupkach
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Bardzo ważne, aby już kilka dni wcześniej oddzielić białka od żółtek i przechowywać je w lodówce.

Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier puder, barwnik i mąkę. Dalej miksujemy. Za pomocą łyżki nakładamy na blachę wyłożoną pergaminem okrągłe kleksy z ciasta.



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni C i pieczemy 20 minut.



Krok 3

Przygotowujemy krem: rozgniatamy pistacje, dodajemy ser mascarpone oraz cukier puder.



Krok 4

Składamy makaroniki i przekładamy je przygotowanym kremem. Odstawiamy w chłodne i suche miejsce. Trzymamy w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.