Makaroniki pistacjowe

Pyszne makaroniki o smaku pistacjowym przełożone kemem. Wspaniałe francuskie ciasteczka, które skradną serca najbliższych.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 25

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 25

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciastka:

  • 4 białka z jaj
  • 40 g cukru
  • 180 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku

Krem:

  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 170 g pistacji w skorupkach
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Bardzo ważne, aby już kilka dni wcześniej oddzielić białka od żółtek i przechowywać je w lodówce. Pistacje obierz z łupinek.



Krok 2

Białka wraz z cukrem ubij na sztywna pianę. Dodaj cukier puder, barwnik i mąkę. Zmiksuj. Za pomocą łyżki nakładaj na blachę wyłożoną pergaminem okrągłe kleksy z ciasta.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 130°C i piecz 20 minut.



Krok 4

Przygotuj krem: rozgnieć pistacje, dodaj mascarpone oraz cukier puder.



Krok 5

Złóż makaroniki i przełóż je przygotowanym kremem. Odstaw w chłodne i suche miejsce. Przechowuj w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.