Zupa chrzanowa z warzywami

Pyszna zupa chrzanowa z warzywami jest zdrowym daniem, które możemy podać całej rodzinie. Polecane jest na każdą okazję, niezależnie od pory roku.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 i ½ łyżki chrzanu
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1/3 selera
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 surowe białe kiełbasy
  • - 2 jajka
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym na patelni oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty.



Krok 2

Do garnka wlewamy bulion wieprzowy, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry kiełbasę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, a następnie doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.



Krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i zahartowaną wcześniej w 1 szklance bulionu śmietankę Łaciatą. Gotujemy przez chwilę. Podajemy z ugotowanymi i pokojonymi na pół jajkami. Dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.



Wskazówki

Śmietankę hartujemy, mieszając ją ze szklanką gorącej zupy.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-10 05:48:00

Zupa wygląda bardzo smakowicie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.