Pyszna zupa chrzanowa z warzywami jest zdrowym daniem, które możemy podać całej rodzinie. Polecane jest na każdą okazję, niezależnie od pory roku.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler
Ze śmietanką
Na rozgrzanym na patelni oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty.
Do garnka wlewamy bulion wieprzowy, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry kiełbasę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, a następnie doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i zahartowaną wcześniej w 1 szklance bulionu śmietankę Łaciatą. Gotujemy przez chwilę. Podajemy z ugotowanymi i pokojonymi na pół jajkami. Dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.
Śmietankę hartujemy, mieszając ją ze szklanką gorącej zupy.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-10 05:48:00
Zupa wygląda bardzo smakowicie :)
Odpowiedz