Ostre żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce są pyszne, jeśli dobrze się je zamarynuje, najlepiej przez całą noc. Żeberka w wersji na ostro to danie, które posmakuje zwłaszcza mężczyznom.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kg żeberek
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - 1 łyżka miodu
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - 100 ml wina czerwonego
  • - 2 starte ząbki czosnku
  • - 1 łyżka tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka nacieramy przyprawami, ziołami, czosnkiem i oliwą, dodajemy ocet, sos sojowy, miód, wino i odstawiamy na noc. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.



Krok 2

Żeberka pieczemy ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.



Krok 3

Cukinie i paprykę myjemy i kroimy na kawałki. Grillujemy do zrumienienia. Mięso podajemy z grillowaną cukinią i papryką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.