Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Do miski przesiać mąkę, dodać jako, proszek do pieczenia i odrobinę soli. W gorącej wodzie rozpuścić masło, połączyć z wodą mineralną i mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki. Na połowie krążków ułożyć połówki śliwek.
Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając wokół śliwki, wykroić foremką.
Układać na ścierce lub posypanej mąką desce. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Pierożki można przygotować o dowolnym kształcie.
Pierożki można przygotować o dowolnym kształcie.
Dodaj komentarz