Pierożki ze śliwkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35-40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml gorącej wody
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • Masło Łaciate
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać jako, proszek do pieczenia i odrobinę soli. W gorącej wodzie rozpuścić masło, połączyć z wodą mineralną i mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.





Krok 2

Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki. Na połowie krążków ułożyć połówki śliwek.





Krok 3

Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając wokół śliwki, wykroić foremką.





Krok 4

Układać na ścierce lub posypanej mąką desce. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Pierożki można przygotować o dowolnym kształcie.





Wskazówki

Pierożki można przygotować o dowolnym kształcie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.