Malabi to tradycyjny deser izraelski, który przypomina budyń albo włoską panna cottę. Jest prosty w przygotowaniu i na pewno zachwyci Twoich domowników lub gości.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Mąkę ryżową rozpuszczamy w połowie szklanki mleka.
Śmietankę Łaciatą, cukier i pozostałą część mleka zagotowujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę ryżową z mlekiem. Całość gotujemy kilka minut, aż do zgęstnienia masy.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy wodę różaną do smaku. Przelewamy do pucharków, odstawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem polewamy sosem truskawkowym, posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Warto eksperymentować z deserem w wielu wariantach.
Dodaj komentarz