Malabi z sosem truskawkowym i pistacjami

Malabi to tradycyjny deser izraelski, który przypomina budyń albo włoską panna cottę. Jest prosty w przygotowaniu i na pewno zachwyci Twoich domowników lub gości.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 szklanka mleka Mazurski Smak
  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • sos truskawkowy
  • 200 g pistacji

Przygotowanie

Krok 1 

Mąkę ryżową rozpuszczamy w połowie szklanki mleka.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą, cukier i pozostałą część mleka zagotowujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę ryżową z mlekiem. Całość gotujemy kilka minut, aż do zgęstnienia masy.



Krok 3

Zdejmujemy z palnika, dodajemy wodę różaną do smaku. Przelewamy do pucharków, odstawiamy do schłodzenia.



Krok 4

Przed podaniem polewamy sosem truskawkowym, posypujemy pokruszonymi pistacjami.



Wskazówki

Warto eksperymentować z deserem w wielu wariantach.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.