Malinowa chmurka

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 1/2 opak cukru wanilinowego,
  • 3 żółtka

Malinowa galaretka:

  • 500 g malin,
  • 3 malinowe galaretki,
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki łaciatej 30%,
  • cukier wanilinowy

Beza

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 -białka jaj,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 50 g płatków migdałów

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski. Następnie dodać pokrojone zimne masło i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, przełożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godz. Blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.



Malinowa galaretka:

Maliny opłukać, osączyć na sicie. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać z malinami, odstawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wyłożyć galaretki z malinami na ciasto włożyć do lodówki.



Beza

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka jaj ubić na sztywno, następnie po trochu wsypując cukier, dalej ubijać. Piana jak będzie ubita, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, ostrożnie wymieszać. Wyłożyć pianę na papier do pieczenia i posypać ją płatkami migdałowymi. Piec przez 60 minut w 140 stop.



Krem

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać na lekkim ogniu do rozpuszczenia. Ciepłą, ale nie gorąco żelatynę dodać do zmiksowanej chłodnej śmietany z pozostałymi składnikami, zmiksować. Wyłożyć krem na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.