Churrosy z sosem czekoladowym

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 75 g masła Łaciate
  • 1 laska wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 300 ml wody

Sos:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 50 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • ½ chili pieprzu cayenne

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka cukru z cynamonem
  • 1 l oleju

Przygotowanie

Krok 1

Do gotującej się w rondelku wody dodaj masło i nasiona z laski wanilii. Gdy masło się roztopi, płyn wlej do dużej miski z mąką. Wymieszaj i dosyp proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj kawałki czekolady i powoli rozpuszczaj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gładkiego, błyszczącego sosu (za pomocą termosondy sprawdź temperaturę sosu, nie może ona przekroczyć 40/45°C). W trakcie gotowania dodaj chili pieprz cayenne.



Krok 3

W dużym garnku podgrzej olej. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i po kolei wyciskaj paski o długości 4-5 cm bezpośrednio do oleju. Smaż, aż uzyskają złoty kolor i chrupkość. Usmażone churrosy wyłów łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Churrosy posyp cukrem z cynamonem i podawaj z sosem czekoladowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.