Do gotującej się w rondelku wody dodaj masło i nasiona z laski wanilii. Gdy masło się roztopi, płyn wlej do dużej miski z mąką. Wymieszaj i dosyp proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj kawałki czekolady i powoli rozpuszczaj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gładkiego, błyszczącego sosu (za pomocą termosondy sprawdź temperaturę sosu, nie może ona przekroczyć 40/45°C). W trakcie gotowania dodaj chili pieprz cayenne.
W dużym garnku podgrzej olej. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i po kolei wyciskaj paski o długości 4-5 cm bezpośrednio do oleju. Smaż, aż uzyskają złoty kolor i chrupkość. Usmażone churrosy wyłów łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Churrosy posyp cukrem z cynamonem i podawaj z sosem czekoladowym. Smacznego!
Dodaj komentarz