Placek drożdżowy z malinami

Przepis na tradycyjny drożdżowy placek z malinami. Jeśli lubisz ciasta z malinami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki drożdży
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko (białko do posmarowania ciasta)
  • 200 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Podgrzewamy ½ szklanki mleka, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru, mąki oraz drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Pozostałe mleko i masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.



Krok 2

W tym czasie przygotowujemy resztę składników do ciasta. Do wysokiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy za pomocą kulki. Dodajemy stopniowo mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 4

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na nim świeże owoce.



Krok 5

Pieczemy 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.