Przepis na tradycyjny drożdżowy placek z malinami. Jeśli lubisz ciasta z malinami, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Podgrzewamy ½ szklanki mleka, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru, mąki oraz drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Pozostałe mleko i masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników do ciasta. Do wysokiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy za pomocą kulki. Dodajemy stopniowo mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na nim świeże owoce.
Pieczemy 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz