Malinowa fantazja

Autor:

magdzik091

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 żółtka,
  • 30 g cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła Extra Łaciate

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin,
  • 3 malinowe galaretki ,
  • 900ml wrzącej wody

Krem:

  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%, schłodzonej,
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol, schłodzonego,
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • Bezy (ok. 200g)

Przygotowanie

Ciasto:

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy (23x33cm) Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut. Wyjąć, wystudzić.



Galaretka z malinami:

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.



Krem:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, ubić do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę.



Wykończenie:

Na kem ułożyć bezy, jedną obok drugiej.



Wskazówki

Malinowa fantazja to przepyszne ciasto, które gości w naszym domu bardzo często. Serdecznie polecam! SMACZNEGO!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.