Pyszne pełnoziarniste tartaletki to pomysł na zdrowszą wersję deseru. Z dodatkiem puszystego kremu smarują rewelacyjnie.
Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie wypełniamy nim foremki do tartaletek. Nakłuwamy spody widelcem. Na każdy spód kładziemy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem, ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Ser mascarpone ubijamy w misce z cukrem. Dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki Łaciatej, delikatnie mieszając. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Jak tartaletki ostygną napełniamy je kremem z mascarpone. Następnie dekorujemy borówkami.
Aby Śmietanka łaciata się ubiła, musi być schłodzona.
Dodaj komentarz