Tartaletki pełnoziarniste z kremem mascarpone i borówkami

Pyszne pełnoziarniste tartaletki to pomysł na zdrowszą wersję deseru. Z dodatkiem puszystego kremu smarują rewelacyjnie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki otrębów
  • 50 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 50 ml zimnej wody
  • 3-4 łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • 200 ml śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok 250 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie wypełniamy nim foremki do tartaletek. Nakłuwamy spody widelcem. Na każdy spód kładziemy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem, ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.



Krok 3

Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Ser mascarpone ubijamy w misce z cukrem. Dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki Łaciatej, delikatnie mieszając. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około pół godziny.



Krok 4

Jak tartaletki ostygną napełniamy je kremem z mascarpone. Następnie dekorujemy borówkami.



Wskazówki

Aby Śmietanka łaciata się ubiła, musi być schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.