Malinowa pianka

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Pianka :

  • 250 ml śmietanki Łaciata 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g malin mrożonych
  • 2 opak. galaretki malinowej
  • 2 szkl. wody

Poncz:

  • ¾ szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki rumu

Polewa:

  • 100 g czekolady w pastylkach
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 4 łyżki śmietany Łaciata 36%

Dodatkowo:

  • Posypka cukrowa

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175°C. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.



Pianka

Mrożone maliny przełożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ubijając dodawać po łyżce galaretki z malinami.



Poncz

W rondlu zagotować wszystkie składniki, ostudzić.



Składanie ciasta

Pierwszą połowę ciasta, naponczować,wyłożyć większą połowę pianki malinowej, przykryć drugą połowa ciasta, naponczować i wyłożyć resztę pianki, włożyć ciasto do lodówki. Do rondla wlać śmietankę, dodać masło i czekoladę, na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia, ostudzić. Polać polewą ciasto, posypać posypką cukrową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.