Ciasto herbaciane

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 serki waniliowe
  • 1 szkl. miodu sztucznego
  • 3 łyżeczki herbaty
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • Cukier puder
  • Kolorowa posypka
  • Lukier

Przygotowanie

Krok 1

Zaparzyć mocną herbatę (3 łyżeczki na szklankę) i odstawić do ostygnięcia.



Krok 2

Zmiksować jajka z cukrem, sodą, olejem, miodem, mąką, przyprawą do piernika oraz naparem herbacianym.



Krok 3

Ciasto podzielić na trzy części. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Krok 4

Utrzeć margarynę z cukrem.



Krok 5

Stopniowo i powoli (po jednej łyżce) dodawać serek waniliowy. Posmarować placki kremem. Odstawić na noc w chłodne miejsce.



Krok 6

Podawać posypany cukrem pudrem lub polany lukrem i posypany posypką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.