Mandarynkowa panna cotta

Francuski deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Podstawowym składnikiem jest śmietanka i żelatyna. W tej wersji smakuje bardzo mandarynkowo.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 mandarynki
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Mandarynki umyj i obierz. 1 łyżeczkę żelatyny namocz w zimnej wodzie.



Krok 2

W garnku zagotowuj śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj wszystko razem.



Krok 3

Tak przygotowaną śmietankę rozlej do pucharków i odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź w lodówce przez ok. 1 h.



Krok 4

Wyciśnij sok z mandarynek. Dodaj pozostałą żelatynę i poczekaj, aż się rozpuści.

Wyjmij pucharki i zalej je sokiem z mandarynek. Przykryj folią spożywczą i ponownie schłodź, najlepiej przez całą noc. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.