Ciasteczka blenduję z masłem i solą. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, a ranty smaruję masłem. Na dno tortownicy wysypuję kruszonkę ciasteczkową i uklepuję ją ręką lub dnem szklanki. Tak przygotowany spód chłodzę 30 min w lodówce.
Do misy wrzucam Twaróg Łaciaty, jajka, cukier puder i skrobię. Mieszam przez chwilę. Do blendera wlewam gorącą śmietankę, dodaję marcepan i likier. Wszystko blenduję na aksamitny krem. Marcepanowy krem łączę z bazą sernikową i wylewam na ciasteczkowy spód.
Sernik piekę 60 min w 155 stopniach w kąpieli wodnej (naczynie z wrzątkiem wstawiam do piekarnika pod sernikiem). Po godzinie wyłączam piekarnik i na 10 min uchylam drzwiczki.
Po wysuszeniu sernika przygotuję ganache. Posiekaną czekoladę zalewam gorącą śmietanką i mieszam. Gdy ganache jest jednolitą taflą, wylewam go na sernik i lekko rozprowadzam pochylając ciasto. Gotowy sernik dekoruję czereśniami i żurawiną.
Dodaj komentarz