Marcepanowy sernik Martyny

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 180 g ciastek (np. sablé i herbatniki),
  • 40 g masła Łaciate,
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 800 g twaróg sernikowy Łaciaty,
  • 400 g marcepan (przynajmniej 50%),
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 jajka ,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 ml likieru migdałowego lub łyżeczka ekstraktu z migdała wysokiej jakości,
  • czubata łyżka skrobii ziemniaczanej

Polewa:

  • 180 g czekolady min 65% kakao ,
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%

Do podania:

  • ulubione kwaśno-słodkie owoce - np. czereśnie i żurawina w cukrze

Przygotowanie

Krok 1

Ciasteczka blenduję z masłem i solą. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, a ranty smaruję masłem. Na dno tortownicy wysypuję kruszonkę ciasteczkową i uklepuję ją ręką lub dnem szklanki. Tak przygotowany spód chłodzę 30 min w lodówce.



Krok 2

Do misy wrzucam Twaróg Łaciaty, jajka, cukier puder i skrobię. Mieszam przez chwilę. Do blendera wlewam gorącą śmietankę, dodaję marcepan i likier. Wszystko blenduję na aksamitny krem. Marcepanowy krem łączę z bazą sernikową i wylewam na ciasteczkowy spód.



Krok 3

Sernik piekę 60 min w 155 stopniach w kąpieli wodnej (naczynie z wrzątkiem wstawiam do piekarnika pod sernikiem). Po godzinie wyłączam piekarnik i na 10 min uchylam drzwiczki.



Krok 4

Po wysuszeniu sernika przygotuję ganache. Posiekaną czekoladę zalewam gorącą śmietanką i mieszam. Gdy ganache jest jednolitą taflą, wylewam go na sernik i lekko rozprowadzam pochylając ciasto. Gotowy sernik dekoruję czereśniami i żurawiną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.