Marchewkowo-dyniowe cebularze

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml purée z marchewki
  • 100 ml purée z dyni
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej

Dodatkowo:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę, purée z marchewki i dyni, wyrabiać około 5 minut.





Krok 2

Następnie wsypać przyprawę bałkańską, startą marchewkę i siemię lniane, wyrabiać jeszcze około 5 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować i wyciąć krążki o dowolnej wielkości.





Krok 4

Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić.





Krok 5

Gdy krążki z ciasta wyrosną dnem kubeczka zrobić wgłębienia. Brzegi ciasta posmarować mlekiem.





Krok 6

Włożyć porcję cebuli, posypać startym serem.





Krok 7

Blaszkę z cebularzami wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec na złoty kolor około 15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.