Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę, purée z marchewki i dyni, wyrabiać około 5 minut.
Następnie wsypać przyprawę bałkańską, startą marchewkę i siemię lniane, wyrabiać jeszcze około 5 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować i wyciąć krążki o dowolnej wielkości.
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić.
Gdy krążki z ciasta wyrosną dnem kubeczka zrobić wgłębienia. Brzegi ciasta posmarować mlekiem.
Włożyć porcję cebuli, posypać startym serem.
Blaszkę z cebularzami wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec na złoty kolor około 15 minut.
Dodaj komentarz