Marchewkowe pancakes

Placuszki marchewkowe to alternatywa dla tradycyjnych naleśników. W tej wersji są wytrwane. Przepis jest prosty w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 140 g mąki
  • - 10 g mąki ziemniaczanej
  • - 30 g cukru
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 100 g startej marchewki
  • - 1 jajko
  • - 100 ml mleka
  • - starta skórka z cytryny
  • - 1 łyżka oleju - listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

W misce mieszamy mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy.



Krok 2

W drugiej misce mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy startą marchew i skórkę z cytryny. Dodajemy wymieszane składniki do miski z mąką. Mieszamy.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżkę oleju. Nakładamy po jednej kopiastej łyżce ciasta i smażymy placki przez około 2 minuty z każdej strony. Tak, aby były zrumienione. Podajemy. Możemy przyozdobić bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.