Placuszki marchewkowe to alternatywa dla tradycyjnych naleśników. W tej wersji są wytrwane. Przepis jest prosty w wykonaniu.
Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W misce mieszamy mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy startą marchew i skórkę z cytryny. Dodajemy wymieszane składniki do miski z mąką. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżkę oleju. Nakładamy po jednej kopiastej łyżce ciasta i smażymy placki przez około 2 minuty z każdej strony. Tak, aby były zrumienione. Podajemy. Możemy przyozdobić bazylią.
Dodaj komentarz