Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska (ang. Shepherd's pie) to danie kuchni irlandzkiej, w którym aromatyczna warstwa mięsna w sosie pomidorowym przykryta jest puree ziemniaczanym z serem.
Oryginalnie używa się mielonej jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Siła tkwi w prostocie!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Warstwa mięsna:

  • 700 g mielonego mięsa (jagnięcego, wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml półwytrawnego czerwonego wina
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Warstwa ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g sera żółtego Gouda Mlekpol w plastrach
  • 80 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 4 łyżki masła Mazurski Smak
  • gałka muszkatołowa, sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.



Krok 2

Seler naciowy, cebule, marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.



Krok 3

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dołożyć mięso. Przesmażyć. Dodać resztę warzyw: seler naciowy, cebulę, marchewkę, pietruszkę i groszek. Wlać wino i gotować całość, aż alkohol odparuje.



Krok 4

Wlać passsatę, dodać tymianek, cukier, czosnek i sos Worcester. Posolić i popieprzyć do smaku.
Gotować jeszcze kilka minut, aby sos nieco się zredukował.



Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 6

Ziemniaki zblendować na puree z dodatkiem śmietanki i masła. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba.



Krok 7

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masą mięsną. Przykryć ją warstwą ziemniaczaną oraz plastrami sera. Przy pomocy łyżki na powierzchni zrobić wzory.



Krok 8

Wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut, do zapieczenia się ziemniaków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.