Zapiekanka pasterska (ang. Shepherd's pie) to danie kuchni irlandzkiej, w którym aromatyczna warstwa mięsna w sosie pomidorowym przykryta jest puree ziemniaczanym z serem.
Oryginalnie używa się mielonej jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Siła tkwi w prostocie!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Seler naciowy, cebule, marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dołożyć mięso. Przesmażyć. Dodać resztę warzyw: seler naciowy, cebulę, marchewkę, pietruszkę i groszek. Wlać wino i gotować całość, aż alkohol odparuje.
Wlać passsatę, dodać tymianek, cukier, czosnek i sos Worcester. Posolić i popieprzyć do smaku.
Gotować jeszcze kilka minut, aby sos nieco się zredukował.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Ziemniaki zblendować na puree z dodatkiem śmietanki i masła. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masą mięsną. Przykryć ją warstwą ziemniaczaną oraz plastrami sera. Przy pomocy łyżki na powierzchni zrobić wzory.
Wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut, do zapieczenia się ziemniaków.
Dodaj komentarz