Marynowana papryka z miodem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kg kolorowej papryki
  • 400 ml octu jabłkowego
  • 4 l wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 g świeżego imbiru imbiru (na 1 słoik)
  • 1 liść laurowy (na 1 słoik)
  • 2-3 goździki (na 1 słoik)
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego (na 1 słoik)
  • 3 ziarna czarnego pieprzu (na 1 słoik)
  • 10 ziaren gorczycy (na 1 słoik)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (na 1 słoik)

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do garnka wlać i ugotować wodę, miód, cukier i ocet. Umyć paprykę, pokroić na małe kawałki, oczyścić z gniazda nasiennego i pestek.
Do wyparzonych słoików wrzucić paprykę i przyprawić imbirem, liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim, czarnym pieprzem, gorczycą i oliwą z oliwek. Zalać przygotowaną wcześniej gorącą marynatą zostawiając około pół cm wolnej przestrzeni i dokładnie zakręcić.
Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę i grzać aż do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i odczekać jeszcze 20 minut. Wyjąć i odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.