Marynowane frutti di mare

Marynowane frutti di mare to idealny sposób na odpowiednie wykorzystanie mieszanki owoców morza. Stanowią idealny dodatek do do sałatek, jak również makaronu. Może być podawane jako danie główne.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg mieszanki mrożonej frutti di mare
  • 1 natka pietruszki
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 3 zabki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki octu

Przygotowanie

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy ze sobą, aż do rozpuszczenia cukru i soli. Cytrynę myjemy, suszymy i ścieramy skórkę do marynaty. Wyciskamy z niej sok i również dodajemy do marynaty. Matiasy kroimy w kostkę średniej wielkości.



Krok 2

Gotujemy litr posolonej wody, do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, paprykę drobno pokrojoną. Wszystko gotujemy 15 minut do momentu, aż wywar przejdzie aromatem przypraw. Do wywaru dodajemy przygotowaną mieszankę owoców morza. Całość gotujemy kolejne 5 minut.



Krok 3

Po odcedzeniu całość umieszczamy w słoiku. Dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku i natkę pietruszki. Całość zalewamy zimną marynatą.



Krok 4

Przygotowane danie odstawiamy na 6 godzin do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 48 godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.