Nie tak dawno temu kopytka dyniowe z masłem szałwiowym podbijały gastronomiczny świat - pisano o nich w internecie, gazetach... Nic dziwnego, ładnie wyglądają i świetnie smakują, a ich przygotowanie nie jest dużo bardziej skomplikowane od klasycznych kopytek. Mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i dodatek do dania głównego. Nie zapomnijcie posypać ich solidnie parmezanem!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6-8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, polać oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C do zmięknięcia (około 20 minut).
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Dynię i ziemniaki ubić tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować na gładko w blenderze. Ostudzić. Spróbować, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dodać 2 jajka i 2 szklanki mąki (lepiej dodać mniej na początku, aby kopytka nie były twarde). Zagnieść. Jeśli ciasto jest elastyczne i odchodzi od ręki, nie dodawać więcej mąki.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto podzielić na kilka części. Formować z nich wałki, które następnie pokroić pod skosem tak, aby powstały kopytka. Można lekko podsypać blat mąką.
Kopytka gotować partiami. Wrzucić do wrzątku, a gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć.
Na patelni rozgrzać masło, dodać listki szałwii. Smażyć chwilę razem. Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz.
Kopytka przełożyć na talerze, polać masłem szałwiowym i posypać obficie serem.
Dodaj komentarz