Kopytka dyniowe z masłem szałwiowym

Nie tak dawno temu kopytka dyniowe z masłem szałwiowym podbijały gastronomiczny świat - pisano o nich w internecie, gazetach... Nic dziwnego, ładnie wyglądają i świetnie smakują, a ich przygotowanie nie jest dużo bardziej skomplikowane od klasycznych kopytek. Mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i dodatek do dania głównego. Nie zapomnijcie posypać ich solidnie parmezanem!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6-8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6-8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kopytka dyniowe:

  • - 1 kg dyni piżmowej,
  • - 1 kg mączystych ziemniaków,
  • - 2 jajka,
  • - 2-2,5 szklanki mąki,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Masło szałwiowe:

  • - 100 g masła Łaciate,
  • - listki z doniczki szałwii,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - tarty ser Jantar

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, polać oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C do zmięknięcia (około 20 minut).



Krok 2

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.



Krok 3

Dynię i ziemniaki ubić tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować na gładko w blenderze. Ostudzić. Spróbować, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dodać 2 jajka i 2 szklanki mąki (lepiej dodać mniej na początku, aby kopytka nie były twarde). Zagnieść. Jeśli ciasto jest elastyczne i odchodzi od ręki, nie dodawać więcej mąki.



Krok 4

W garnku zagotować osoloną wodę.



Krok 5

Ciasto podzielić na kilka części. Formować z nich wałki, które następnie pokroić pod skosem tak, aby powstały kopytka. Można lekko podsypać blat mąką.



Krok 6

Kopytka gotować partiami. Wrzucić do wrzątku, a gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć.



Krok 7

Na patelni rozgrzać masło, dodać listki szałwii. Smażyć chwilę razem. Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz.



Krok 8

Kopytka przełożyć na talerze, polać masłem szałwiowym i posypać obficie parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.