Maślane ciasteczka

Autor:

agf

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 250 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 120 gram cukru pudru
  • 100 gram masła Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier, draże i inne elementy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy na jednolitą masę.



Krok 2

Odkładamy na około 5 minut do zamrażalnika, potem wałkujemy na grubość około 3-5 mm.



Krok 3

Foremkami wycinamy kształty i kładziemy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 5-8 minut aż się zrumienią.



Krok 4

Dowolnie dekorujemy. Ciasteczka są przepyszne, kruche i słodko-maślane. Bez problemu można je przechowywać w pojemniku czy słoiku nawet i miesiąc czasu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.