Mazurek śliwka w czekoladzie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany 22% Mazurski Smak
  • 100 g masła Mazurski Smak

Masa serowa:

  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 100 ml schłodzonej śmietanki UHT 30 % Łaciata
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • około 12 śliwek w czekoladzie
  • dodatkowo - polewa czekoladowa

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy w dłoniach. Formujemy z ciasta placek, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie przekładamy ciasto do podłużnej formy i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



Masa serowa:

Ser mascarpone przekładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z serem mascarpone, rozpuszczoną czekoladą i płynną żelatyną.
Ciasto smarujemy powidłami, na wierzch przekładamy masę serowo - śmietanową i układamy śliwki w czekoladzie. Dekorujemy polewą czekoladową. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.