Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy w dłoniach. Formujemy z ciasta placek, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie przekładamy ciasto do podłużnej formy i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ser mascarpone przekładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z serem mascarpone, rozpuszczoną czekoladą i płynną żelatyną.
Ciasto smarujemy powidłami, na wierzch przekładamy masę serowo - śmietanową i układamy śliwki w czekoladzie. Dekorujemy polewą czekoladową. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Dodaj komentarz